2013-03-12
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| MIÓD - PALIWO ANTYCZNYCH SPORTOWCÓW (czytano: 2787 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: http://www.konkeeboards.pl/PL/running_blog/wiecej/124.html
Miód - jako produkt całkowicie naturalny, będący jednym z najlepszych źródeł cukrów łatwo przyswajalnych przez nasz organizmy, wciąż wydaje się być nieodkryty bądź traktowany po macoszemu. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że miód w starożytnej Grecji był traktowany przez zawodników jako jedno z najlepszych źródeł energii.
Skoro mowa o naturalności tego specyfiku, kilka faktów: miód składa się głównie z naturalnych cukrów (80%), wody (18%), składników mineralnych, witamin, białek oraz pyłków (sumarycznie 2%). Miody jak wiemy wytwarzane są na całym świecie, a ich różnorodność smakowa jest tak wielka jak różnorodność kwiatów na naszym globie.
Wartości odżywcze:
Po przeprowadzonych badaniach na Uniwersytecie Memphis okazało się, że miód jest jednym z najbardziej efektywnych form węglowodanowych jakie należy spożywać przed i w trakcie wysiłku fizycznego. Dalsze badania odkryły, że miód, dzięki dużej zawartości cukrów, działa lepiej niżeli glukoza dostarczana naszemu organizmowi w formie komercyjnych żeli energetycznych. Relacja miodu do napojów izotonicznych jest podobna. Zawartość węglowodanów w obu produktach jest zbliżona, jednakże w napojach izotonicznych znajdują się spore ilości sztucznych konserwantów, których oczywiście próżno nam szukać w miodzie. Co ciekawe miód przechowywany w temperaturze od 6 do 10 C nadaje się do spożycia przez okres kilku do kilkunastu lat. Mówi się, że okres ważności miodu może dochodzić nawet do 23 lat !
Mając to na względzie jasnym jest, że miód jest dobrym źródłem energii dla biegaczy długodystansowych. W rzeczywistości można go traktować w taki sam sposób jak żele węglowodanowe. Czas przyswojenia wartości odżywczych miodu od momentu konsumpcji, do momentu dostarczenia ich do mięśni wynosi około 15 min. Aby utrzymać w organizmie odpowiednie zapasy glikogenu podczas biegów długodystansowych, biegacze dostarczają swojemu organizmowi 30-50 g węglowodanów na godzinę. Dla porównania łyżka miodu zawiera 17 g węglowodanów, tak więc dwie do trzech łyżek miodu stanowią równowartość jednego żelu węglowodanowego.
Aspekt zdrowotny:
Naturalny miód wykazuje pewne własności lecznicze. Jako lek był stosowany już tysiące lat temu. Pierwsze informacje dotyczące stosowania miodu pochodzą sprzed 4 tysięcy lat. Właściwości lecznicze miodów były dobrze znane przez starożytnych Egipcjan, Greków oraz Rzymian. W medycynie ludowej wszystkich narodów miód jest znany i używany od bardzo dawna. Zarówno recepty jak i przepisy na leki zawierające miód przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Spożywanie miodu wpływa dodatnio na pracę serca i poziom hemoglobiny we krwi, ułatwia trawienie oraz działa korzystnie na przewód pokarmowy i drogi oddechowe. W wielu szpitalach stosuje się miód jako środek leczniczy w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, a także w leczeniu chorób wątroby, gruźlicy skóry oraz chorób oczu.
Biorąc powyższe pod uwagę, należy bacznie przyjrzeć się swojej diecie i jeśli na liście spożywanych produktów, nie ma jeszcze miodu, to z pewnością należy go wprowadzić, zapoznać się i korzystać z jego dobrodziejstw.
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu |