2014-10-14
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Zielona Kawa - prozdrowotny napój ;-) (czytano: 2202 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: https://www.facebook.com/pages/Runner-25/1501266773421829
Czytaliśmy już o klasycznej czarnej kawie, zbożowej kawie, czas na ostatnią formę tego naparu – zielona kawa.
Jest to kawa, która nie przeszła jeszcze procesu wypalania.
A spożywanie jej przynosi wiele korzyści.
Na łamach medycznego pisma „America Journal of Clinical Nutrition”, przedstawiono bardzo interesujące wyniki badań nad wpływem zielonej kawy na ludzki organizm. Wynika z nich, że kofeina, którą spożywamy w naparze z zielonej kawy, nie wywołuje efektów ubocznych. Napar ma właściwości energetyczne i korzystne dla zdrowia. Kawa zielona jest bogactwem kwasu chlorogenowego, który obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu organizm aktywniej czerpie z zapasów zgromadzonych w organizmie. Zwiększa on również czułość komórek na insulinę. Jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dodatkowo napar z zielonej kawy zawiera kwas kawowy, który posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Jest też antyoksydantem, czyli zapobiega niepożądanym procesom utleniania.
Podsumowując picie zielonej kawy wpływa na:
- zmniejszanie ryzyka cukrzycy,
- proces spalania tłuszczu,
- polepszanie funkcjonowania nerek,
- opóźnianie starzenia się,
- zapobieganie chorobom rakowym,
Dziennie zaleca się picie 2 filiżanek kawy zielonej w połączeniu z regularnie uprawianym sportem i rozsądnym żywieniem się nasze ciało będzie zdrowsze, energiczne i szczuplejsze.
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu wsmolak (2014-10-17,11:02): Maciej, możesz podać przepis parzenia tej zielonej kawy?
Czym mielisz te ziarna? Pozdro! Runner 2.5 (2014-10-17,14:24): Cześć!!
http://www.cafeborowka.pl/jak-parzyc-zielona-kawe/
Tu znajdziesz wszystkie potrzebne informacje ;-)
W razie co pisz na priv !! ;)
|