| | | |
|
| 2011-03-10, 16:43
mam taka przyjaciółkę, która umie takie cuda w słoiczkach robić, niebo w gębie!
zawsze podziwiam takie kobiety, które lubią i potrafią takie cud-pyszności robić! ja podobno mam niezłą "kuchnię", tak twierdzą córki koleżanki... |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 16:51
2011-03-10, 16:41 - Truskawa napisał/-a:
W taki sposób jak napisałaś nadal robi się powidła w Strzelcach. Bardzo dobre! Prawie takie jak mojej babci. :) |
robi się coraz smaczniej :)))
a chłopaki chyba imprezują dzisiaj ! |
|
| | | |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 16:54
2011-03-10, 16:51 - ewamonika napisał/-a:
robi się coraz smaczniej :)))
a chłopaki chyba imprezują dzisiaj ! |
nie tylko pewnie co przeczytają zaraz biegną do lodówki wrzucić coś na ząb |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 17:26
2011-03-10, 16:54 - Magda napisał/-a:
nie tylko pewnie co przeczytają zaraz biegną do lodówki wrzucić coś na ząb |
Ale zapachniało wiosną. Widzę, że panie rozsmakowały się w letnich owocach.
Uwielbiam truskawki, a naleśników potrawię zjeść z 6 -7 na raz.
Dzisiaj 15.5 km po 4:27 .
A na obiad dla równowagi golonko z cebulką.
A i dzięki za życzenia . |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 17:32
2011-03-10, 16:43 - ewamonika napisał/-a:
mam taka przyjaciółkę, która umie takie cuda w słoiczkach robić, niebo w gębie!
zawsze podziwiam takie kobiety, które lubią i potrafią takie cud-pyszności robić! ja podobno mam niezłą "kuchnię", tak twierdzą córki koleżanki... |
Dobrze, że tak twierdzą córki koleżanki, bo gdyby to mówili synowie, to niewiadomo co by mieli na myśli ? ,-) |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 17:33
2011-03-10, 10:43 - agawa71 napisał/-a:
Wszystkim facetom z okazji Dnia Mężczyzny składam najserdeczniejsze życzenia :))). Wszystkiego naj, naj, naj. Pięknych treningów, szybkich zawodów i duuuuuuuuużo zdrówka!!! Uśmiechu!!! |
Dzięki za życzenia. Żona na razie nic ...-( |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 17:39
Z tymi naleśnikami już całkiem się zrobiło smakowicie :))).
Hehe zdaje mi się, że to portal dla łasuchów. Z mianowaniem herszta bandy będzie trudno bo tu widzę nikt pyszności nie marnuje :))).
|
|
| | | |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 17:55
2011-03-10, 15:01 - agawa71 napisał/-a:
Cytat z portalu CINCIN:
"Dżem jest to przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu lub/i rodzaju owoców dżemy mogą zawierać żelatynę.
Powidła, odmiana dżemu przyrządzanego z dojrzałych śliwek węgierek, bez dodatku cukru. Dawniej powidła wysmażane były w specjalnych żelaznych kotłach, a następnie zapiekane w kamiennych garnkach. Wykorzystywano je do przekładania placków, smarowania naleśników lub chleba oraz jako dodatek do bigosów i sosów.
Obecnie powidłami nazywa się przeciery z różnych owoców, produkuje się je z pulp owocowych z dodatkiem cukru i pasteryzuje.
Konfitura to produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku winogron. Do przygotowania konfitur selekcjonuje się najlepszej jakości owoce. Nie nadają się owoce uszkodzone, niedojrzałe lub niewybarwione. Ponadto owoce używane do sporządzenia konfitur muszą być bardzo słodkie (zawierać ponad 60% cukru). W konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Przeciętnie na 1 kg owoców stosuje się nawet 2 kg cukru. Syrop cukrowy przyrządza się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej ilości cukru a następnie odparowywanie wody aż do uzyskania gęstego syropu. Podobnie odparowuje się soki wyciśnięte z winogron. Najszybsza metoda polega na gotowaniu syropu w szerokich, płaskich garnkach. W trakcie gotowania należy usuwać pojawiającą się pianę (szumowinę). Syrop powinien mieć taką konsystencję by tworzył nitki w czasie powolnego przelewania. Do gotowego syropu dodaje się powoli wyselekcjonowane, umyte i koniecznie osuszone owoce. Jednorazowo dodaje się tyle, żeby ustało wrzenie, ale tak by temperatura syropu nie spadła zbytnio. Konfiturę mieszamy co pewien czas poprzez poruszanie kolistymi ruchami naczyniem. Jeśli zbiera się piana należy ją bardzo delikatnie usunąć. Owoce nie powinny być uszkodzone dlatego do mieszania nie używamy narzędzi a zbieranie szumowin przeprowadzamy bardzo ostrożnie. Konfitura jest gotowa gdy owoce zajmują całą objętość syropu i nie wypływają. W niektórych przepisach można znaleźć zalecenie, by gotowanie konfitur przerywać na parę godzin a następnie ponownie podgrzewać przez kilka do kilkunastu minut. Konfitury przechowujemy w małych słoikach wypełnionych gorącymi konfiturami po same brzegi. Nakrętki i brzegi słoików warto zabezpieczyć poprzez posmarowanie koniakiem.
Marmolada – przetwór owocowy z przetartych owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru (powyżej 50% masy składników). Słowo "marmolada" pochodzi od francuskiego "marmalade" zapożyczonego od portugalskiego "marmelo", które oryginalnie oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z pigwy. " |
Dzięki Aga za wyczerpującą odpowiedź :)))Troche to skomplikowane, ale jakoś sie przez to " przegryze " :)) |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 18:01
hmm nie samymi słodkościami człowiek żyje
np mam kotleciki z tuńczyka
tuńczyk z puszki odkapany, jajeczko, panierka i sru na patelnię- pychota
ktoś pisał że dobre z musztardą, ale ja zmieszałam majonez z ketchupem mmmmmmmmmmmmmmmmm |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 19:18
Rower zamiast biegania........ |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 19:23
2011-03-10, 18:01 - Magda napisał/-a:
hmm nie samymi słodkościami człowiek żyje
np mam kotleciki z tuńczyka
tuńczyk z puszki odkapany, jajeczko, panierka i sru na patelnię- pychota
ktoś pisał że dobre z musztardą, ale ja zmieszałam majonez z ketchupem mmmmmmmmmmmmmmmmm |
O, ja też lubię kotleciki z tuńczyka.
Tylko robię bez panierki.
Mniam. |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 19:43
2011-03-10, 19:23 - Babelek napisał/-a:
O, ja też lubię kotleciki z tuńczyka.
Tylko robię bez panierki.
Mniam. |
A to chyba wyjdzie jeden kotlecik bo puszki z tuńczykiem są małe?
A te jajko trzeba wymieszać z rybą i smażyć na oleju tak? |
|
| | | |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 19:48
2011-03-10, 19:18 - miriano napisał/-a:
Rower zamiast biegania........ |
zanim załapałem dakcyla biegowego to połamałem 2 górale.Teraz trzeci stoi od 2 lat w garażu . Już powietrze zeszło z kół.Jeszcze troche sobie odpocznie. |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 19:49
Ja już spakowany :) jutro wieczór do Ndz pod ziemią w kopalni :) oj tam to się będzie działo :D pobiegamy i pobawimy :D |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 20:06
Nie uwierzycie ....idę już spać |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 20:12
2011-03-10, 19:49 - golon napisał/-a:
Ja już spakowany :) jutro wieczór do Ndz pod ziemią w kopalni :) oj tam to się będzie działo :D pobiegamy i pobawimy :D |
Mati powodzenia dla Ciebie i Twojej ekipy.
Na pewno będziecie wysoko w rankingach. |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 20:14
2011-03-10, 20:06 - miriano napisał/-a:
Nie uwierzycie ....idę już spać |
czasmi warto odpuścić i odpocząć.Organizm ci za to podziękuję na następnym treningu.Miłych snów. |
|
| | | |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 20:19
2011-03-10, 20:12 - tomek20064 napisał/-a:
Mati powodzenia dla Ciebie i Twojej ekipy.
Na pewno będziecie wysoko w rankingach. |
Dzięki ! na pewno będziemy walczyć :) ale będzie dużo ekip mocnych walka znów z Markiem i kolejne nasze spotkanie :) |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 20:25
2011-03-10, 20:19 - golon napisał/-a:
Dzięki ! na pewno będziemy walczyć :) ale będzie dużo ekip mocnych walka znów z Markiem i kolejne nasze spotkanie :) |
Marek ostatnio tu nie zaglądał pewnie szlifuje formę . |
|
| | | |
|
| 2011-03-10, 20:40
2011-03-10, 19:43 - tomek20064 napisał/-a:
A to chyba wyjdzie jeden kotlecik bo puszki z tuńczykiem są małe?
A te jajko trzeba wymieszać z rybą i smażyć na oleju tak? |
no jedna puszka, jajko z tym wymiąchałam i obtoczyłam w bułce, więc panierka, ale taka nie do końca
ładnie się zrumieniły, na odrobinie oleju zrobiłam, wyszły mi trzy nieduże kotleciki, tylko ja je bardzo plaskate robię
ale mnie naszło na kiełbache z ogniska....już w niedzielę zaspokoję tego pypcia |
|