2014-10-06
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Yerba mate – energetyczne pobudzenie. (czytano: 3022 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: https://www.facebook.com/pages/Runner-25/1501266773421829
Jest to tradycyjny indiański napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Przez stulecia pili ją Argentyńczycy, Urugwajczycy i Peruwiańczycy, aż w końcu kult yerba mate dotarł na stary kontynent. Do Europy sprowadzili ją w XVII w. Jezuici, którzy widzieli w niej alternatywę dla popularnej herbaty.
Dzisiaj jest dostępne kilkadziesiąt odmian yerby, różnią się one smakiem, właściwościami czy obróbką suszu. Napar ma specyficzny smak, który nie każdemu od razu przypada do gustu, to jednak bogactwo witamin i właściwości yerby przemawia jak najbardziej na jej korzyść.
W skład bogactwa witamin i minerałów yerby mate wchodzi:
Wit A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C;
Minerały magnez, potas, wapń, sód, żelazon, cynk;
Naukowcy potwierdzili że yerba mate ma właściwości: przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwpasożytnicze, przeciwcukrzycowe (chroni przed powikłaniami przy cukrzycy), ochronne serca i działanie pro-naczyniowe.
Dodatkowo zapobiega utracie właściwości przeciwmiażdżycowych przez HDL (chroni aktywność PON-1). Pomaga w walce z nadwagą, wspomaga trawienie ( pobudza wydzielanie żółci ). Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego (HDL).
Wszystkich żyjących szybko na pewno zaciekawi że yerba ma właściwości pobudzające, przy czym wspiera zmęczony system nerwowy, czujemy się rozluźnieni.
Na nie korzyść picia naparu z yerba wskazują badania. Wynika z nich że picie dużych ilości gorącej mate, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na nowotwór górnych dróg pokarmowych
( głównie przełyku ). Głównie zwiększone ryzyko zachorowań dotyczy ludzi, którzy piją alkohol i palą tytoń. Dodatkowo yerba zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mogą mieć właściwości rakotwórcze. WWA wydzielają się w trakcie spalania drewna iglastego, palenia papierosów, są obecne w spalinach samochodowych. Występują również w mięsie pieczonym w wysokich temperaturach (np. grillowanym), rybach wędzonych, kawie i herbacie.
Wysoka zawartość WWA w yerba mate jest spowodowana obróbką suszenia liści przez dym z palącego się drewna. Zmiana procesu produkcji mate może zlikwidować to potencjalne zagrożenie. Są obecne na rynku yerba mate suszone w technologii bezdymnej, przy użyciu gorącego powietrza.
Sam przez wiele lat piłem yerba mate, zwłaszcza gdy uczyłem się do egzaminów na studiach czy szukałem naturalnego pobudzenia przed treningami i zawodami. Obecnie planuje znów wrócić do picia yerby i wszystkim ją gorąco polecam :-)
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu Runner 2.5 (2014-10-10,20:14): Cześć!
"Źródła witaminy B12
Obecność tej witaminy w przyrodzie jest bardzo ograniczona, ale za to już małe jej dawki są bardzo aktywne. Najbogatszymi źródłami witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli wątroba, nerki i serce, a także chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja. Ostatnio pojawiły się doniesienia o obecności tej witaminy w bardzo małych ilościach w grochu i innych roślinach strączkowych oraz w siewkach zbóż."
http://www.resmedica.pl/metabolizm-i-odzywianie/witamina-b12
|