2014-10-03
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Mała czarna – czyli kofeina jako element diety sportowca. (czytano: 3112 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: https://www.facebook.com/pages/Runner-25/1501266773421829
Czy dostarczanie organizmowi kofeiny może wpłyn±ć na poprawę osi±ganych wyników sportowych?
Według naukowców z Uniwersytetu Georgia tak!
Test przeprowadzany na sportowcach, którym podczas wysiłku podawano kofeinę, Wykazał że może ona zapobiegać lub odsuwać w czasie ból mię¶ni, wywołany ich eksploatacj±. Dodatkowo zaobserwowano, że lepsze efekty notowały osoby, które korzystały z suplementacji kofein± tylko podczas zawodów. Natomiast naukowcy z Instytutu Sportu w Cambrze wykazali, działania kofeiny na redukowanie masy ciała. Dzieje się tak za spraw± podniesienia tętna do takiego poziomu, że organizm jako główne Ľródło energii wykorzystuje tłuszcze. Ponadto ich badania również dowiodły wpływ kofeiny na póĽniejsze odczuwanie zmęczenia i bólu mię¶ni.
Ostatnim badaniem na które udało mi się trafić, był test przeprowadzony na triatlonistach. Podzielono ich na dwie grupy i podano czterem prób± wysiłkowym (bieg na bieżni). Dwie próby wykonywali bez suplementacji. Natomiast 60 minut przed dwoma kolejnymi próbami podano im kapsułki zawieraj±cy roztwór kofeiny (3mg/kg masy ciała), b±dĽ placebo.
Zawodnicy, którzy otrzymali tabletki z kofein± zwiększyli moc o niemal 8% w porównaniu do osób, które dostały placebo. Oczywi¶cie druga grupa testowanych triatlonistów, również odnotowała wzrost mocy o około 2,8% ( efekt placebo ). Kofeina wpływa na zwiększenie dostępno¶ci glukozy, jest ona substratem do syntezy glikogenu. Dzięki czemu mamy więcej przysłowiowego "paliwa".
Warto pamiętać, że zbyt duże dawki kofeiny obci±żaj± nasze serce. Mog± prowadzić do bezsenno¶ci, drżenia r±k czy w przypadku kawy do szukania toalety podczas treningu
Osobi¶cie uważam że mała czarna nikomu nie zaszkodzi. Fakt, że najlepszej jako¶ci kofeina jest ta zawarta w kapsułkach, jednak nie smakuje tak dobrze jak kawa
¬ródło:
The American College of Sports Medicine
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu henryko48 (2014-10-04,16:59): Kawa w za dużych ilo¶ciach wypłukuje magnez i potas,piłem dużo kawy,miałem podwyższony cholesterol,przeszedłem na kawę zbożow± i teraz jest ok. Runner 2.5 (2014-10-04,17:40): Masz rację, osobi¶cie też preferuje kawę zbożow± oraz yerba mate. Ale o tym w następnych postach ;-) Mał± czarn± pije od czasu do czasu. Zastanawiałem się natomiast nad kofein±. delfador (2014-10-04,18:16): Jak to nikomu nie zaszkodzi ... jak po kofeinie ma się żelazo przyswoić? kofeina daje efekt pozytywny na krótko, w dłuższym okresie poziom hemoglobiny we krwi się zmniejsza co nas zwalnia bardziej niż kofeina przyspiesza. Runner 2.5 (2014-10-04,19:32): Tak jak wspominałem w po¶cie powyżej, sam osobi¶cie czarn± kawę pije umiarkowanie, a tak bazuje na kawie zbożowej. Kawa pita w nadmiarze może wpływać negatywnie ale w rozs±dnych ilo¶ciach na pewno nie zaszkodzi (stwierdzam to na podstawie badań krwi). paulo (2014-10-06,09:09): to jest jedyna moja używka któr± uwielbiam :)
|