2014-11-30
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie ¶mietanowym (czytano: 1595 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: http://maltanskibiegacz.blogspot.com/2014/11/tagliatelle-z-kurczakiem-i-szpinakiem-w.html
Życie biegacza nie kręci się tylko wokół niekończ±cych się treningów i nowych par butów, których każdy z nas ma zawsze za mało w szafie. Oprócz tego ogromnie ważnym elementem jest jedzenie. Oj tak, lubimy je¶ć zdrowo i smacznie, prawda? Niestety mnie Najwyższy nie obdarzył talentem kulinarnym. W tej kwestii polegam na mojej Żonie, która stara się urozmaicać biegowe menu, co jest nie lada wyczynem. Jako, że biegacz żywi się przede wszystkim makaronami, wrzucam Wam fajny przepis na tagliatelle z kurczakiem, które daje zastrzyk zarówno białka jak i węgli a przy okazji smakuje nieziemsko :)
Składniki (na 3 porcje):
400g makaronu tagliatelle
300g piersi z kurczaka
150g szpinaku (li¶cie)
¦mietana 12% lub 18% (do sosów, zup) około 300ml
2-3 z±bki czosnku
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić mięso sol± i pieprzem, li¶cie szpinaku umyć, osuszyć. Rozgrzać patelnię (wlać olej) i usmażyć kurczaka (aż się zarumieni).
W międzyczasie wstawić wodę na makaron (wodę posolić) i ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu.
Następnie do usmażonego mięsa dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć i dodać szpinak, co jaki¶ czas mieszaj±c. Gdy szpinak zacznie się kurczyć dodać łyżkę soku z cytryny, następnie wlać ¶mietanę. Cało¶ć smażyć aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami według uznania.
Na talerz nałożyć porcję makaronu i polać go sosem.
Smacznego!
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu |