2014-10-20
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Awokado - "super-jedzenie" (czytano: 3802 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: https://www.facebook.com/1501266773421829/photos/a.1501322780082895.1073741828.1501266773421829/154
Awokado uważane jest przez wielu ekspertów żywieniowych za pożywienie doskonałe. Wielu twierdzi, że jest to tzw. „super-jedzenie” (ang. superfood).
Awokado to daleki kuzyn gruszki. Prawdopodobnie było już wykorzystywane 7000 lat p.n.e. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło w Ameryce Północnej, Środkowej aż po Południową (Peru). W niektórych rejonach świata awokado nazywane jest gruszką aligatora ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną, chropowatą skórkę. Aztekowie, sugerując się kształtem nazywali je „Drzewem jąder”. Dlatego też często owoc polecany był, jako afrodyzjak.
Mimo wysokiej kaloryczności awokado często poleca się w dietach odchudzających.
Pojedynczy owoc ma średnio 300 kcal i ponad 34 gram tłuszczu ale są to tłuszcze „dobre” – jednonienasycone, które nasz organizm wykorzystuje do rozpuszczania witamin i minerałów. Ponadto awokado uważane jest za najcenniejsze źródło beta-sisterolu, który podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL).
Korzyści zdrowotne awokado:
Zdrowy mózg - Dr Daniel G. Amen, autor książki „Zmień swój mózg, zmień swoje życie” uważa, że awokado to najlepsze pożywienie dla mózgu. Dzieję się to za sprawą dużej zawartości witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki i gromadzi białka – przyczynia się do zahamowania utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.
Serce – Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Poza tym kwas foliowy, którego w awokado nie brakuje, zmniejsza ryzyko zawału i chorób serca.
Ciśnienie krwi – Wysoka zawartość potasu, kwasu omega -3 i kwasu oleinowego skutecznie obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem mózgu.
Oczy – Awokado zawiera luteinę antyoksydant chroniący oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku i zaćmy.
Trawienie – Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado działa kojąco na wrażliwą powierzchnię żołądka. Według części naukowców awokado zawiera antybiotyki roślinne i substancje o działaniu antybakteryjnym, dlatego może służyć w profilaktyce infekcji jelit.
Nowotwory – Dzięki połączeniu witaminy C, luteiny, oraz kwasu foliowego, awokado może odgrywać dużą rolę w procesie zahamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Stawy - W badaniu opublikowanym na łamach „ The Journal of Rheumatology” naukowcy zaobserwowali, iż awokado – za sprawą przeciwzapalnych antyoksydantów – może hamować degradację chrząstki stawowej i wzmagać jej odbudowę.
Osobiście uwielbiam kanapki z awokado, czosnkiem i solą !
Źródła:
http://www.naturalnews.com/040067_avocado_cancer_prevention_superfood.html
http://www.dailyfinance.com/2011/02/25/the-clean-15-foods-you-dont-need-to-buy-organic/
http://www.greenparenthood.com/blog/2011/04/06/10-great-health-benefits-of-avocado/
http://undergroundhealthreporter.com/avocado-health-benefits#axzz2RZ4wpxbT
http://www.healthonlinezine.info/health-benefits-of-avocados.html
www.whfoods.com
Tara Green „Avocado nutrition facts - six things about this amazingly healthy superfood”, www.naturalnews.com
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu tak (2014-10-22,15:47): Niestety, awokado może się też "pochwalić" fuj-błe-smakiem, przez co zalega na biedronkowych czy lidlowych pólkach ;). Zostanę przy bananach. agniecha (2014-10-22,23:32): Jak się odpowiednie wybierze lub potrzyma w domu przez kilka dni niedojrzałe, to jest pycha. Pod warunkiem dodatków: nieco soli albo czosnku czy innych przypraw albo jako dodatek do sałatek ( ale nie lubię majonezu). Inne od banana, bo można użyć do kanapek a nie apycha jak banan.
|