2013-05-25
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Szpinak smaczny i zdrowy ;p;p :):) (czytano: 1355 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: http://www.youtube.com/watch?v=pcOrSWr2HLU
Cenne składniki
W szpinaku jadalne są tylko liście. Najczęściej gotujemy je lub dodajemy surowe do potraw.
Warzywo to zostało przywiezione do Europy z dawniej Persji w czasach średniowiecznych. Odtąd nie ma w sobie równych jeśli chodzi o ilość zawartych w nim składników. Na 100 gram szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza i 48,8 mg witaminy C.
Wskazania do stosowania
Szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin i soli mineralnych, a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze - luteina i betakaroten.
100 g gotowanego szpinaku dostarcza:
20 kalorii,
5,1 g białka,
0,5 g tłuszczu,
1,4 g węglowodanów,
6,3 g błonnika,
600 mg wapnia,
490 mg potasu,
120 mg sodu,
93 mg fosforu,
59 mg magnezu,
2,4 mg żelaza,
0,4 mg cynku.
Przeciwwskazania do spożycia
Niestety szpinak bogaty jest też w kwas szczawiowy (około 3 g w 1 kg). Dlatego sporo osób nie powinno jeść szpinaku, bo pomimo swoich dobroczynnych składników, będzie im szkodził.
Ze szpinakiem powinny uważać przede wszystkim osoby w podeszłym wieku. Zbyt duża zawartość żelaza może niekorzystnie wpływać na ich organizm.
Szpinaku nie powinni spożywać:
chorzy na artretyzm,
cierpiący na reumatyzm,
osoby ze schorzeniami nerek,
ludzie z chorą wątrobą,
osoby z chorobami układu pokarmowego.
Trudne dobrego początki
Od średniowiecza musiało minąć bardzo dużo czasu, aby szpinak upowszechnił się w naszych domach i ogródkach. Swój pierwszy renesans warzywo to przeżyło w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Ze szpinaku przyrządzały one specjalny napój. Najczęściej pili go chorzy i słabowitego zdrowia. Jak się okazywało, po regularnym piciu wywaru ludzie bardzo szybko wracali do dobrej kondycji.
Kolejnym przełomem dla szpinaku były lata trzydzieste XX wieku. Wtedy szpinak swoją sławę zyskał wśród amerykańskich farmerów. Warzywo było na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować. Szpinak zaczął pojawiać się w reklamach mniej więcej tak często jak wchodząca w tym czasie na rynek coca-cola.
źródło:
http://www.poradynazdrowie.pl/szpinak-smaczny-i-zdrowy.html
Blog moga komentować tylko Przyjaciele autora |