2010-05-04
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| kurza dupa (czytano: 397 razy)
Miałem za karę, aż do poprawienia swoich wyników w bieganiu, nic nie pisać na blogu. No, ale nie mogę. Po prostu muszę się z kimś podzielić, choćby tylko symbolicznie, tym, co mnie dzisiaj przyprawiło o wyparsknięcie kawy na połowę podłogi i dużą część ściany. Tak więc oglądam sobie rano TV, a właściwie to spozieram co jakiś czas (wcierając w zakwaszone nogi Końską Maść) na jeden z tych programów o zdrowym jedzeniu, gotowaniu i dietach na babskim kanale nadawanym przez TVN (tak na marginesie to oprócz kanałów sportowych, pakietu Discovery i Travel & Living i z konieczności Mini-Mini to mój ulubiony kanał***). Biorę łyk kawy i sięgam po kolejną porcję maści, aby ulżyć mięśniom w drugim, nie smarowanym jeszcze udzie i słyszę jak jedna pani specjalistka dietetyczka (chyba samozwańcza) mówi: …trzeba zrezygnować z niezdrowego mięsa wołowego i zastąpić je drobiowym. Tu zastosujemy podwójny filet z piersi kurczaka…! Skąd oni ją wzięli? Nie, nie pierś – tę kobietę. Zdrowe mięso kury?! Większych bredni nadawanych na szklanym ekranie to nie słyszałem od czasów, gdy mówili, że Twin Towers rozwaliła jakaś banda jaskiniowców w turbanach. Mięso kurze jest tak nafaszerowane sterydami, że chyba świeci w ultrafiolecie albo jakoś tak. Każde dziecko to wie. Kura od momentu wyklucia jest gotowa, jako dorosły okaz do sprzedaży (a raczej ukatrupienia i sprzedaży w całości bądź na części) w 28 (słownie dwadzieścia osiem) dni! Gdyby była w te 28 dni człowiekiem wyglądałaby jak Arnold Schwarzenegger za czasów Conana Barbarzyńcy z twarzą miesięcznego niemowlaka. Kornelia Marek wpadła na kontroli antydopingowej, bo dzień wcześniej zjadła 2 duże zestawy w KFC. Jeżeli jedzenie kurzego mięska jest zdrowsze od wołowego to ja jestem rasowym Etiopczykiem i … bratem rodzonym Hailego. Jedyne co jest lepszego w drobiu w porównaniu z mięsem zarówno wieprzowym jak i wołowym to mniejsza zawartość tłuszczu.
A (miedzy innymi oczywiście)dzięki temu, że kury są najpopularniejszym jedzonkiem, bo są tanie i ogólnodostępne mamy teraz tyle chorób cywilizacyjnych i alergii. Tak, tak celulit i atopowe zapalanie skóry oraz pewnie i wszędobylski trądzik to wina filecików z piersi kurczaka i tym podobnym.
***z powodu plotek
Autor zablokował możliwość komentowania swojego Bloga raFAUL! (2010-05-04,19:25): Jakby co, to ja tego nie pisałem - wiecie - kara. dziesiatka (2010-05-04,20:52): Udam że wierzę, że to nie Ty:-) Dam Ci radę-przerzuć się na kuchniaTV jeśli ją masz (to mój ulubiony kanał:-)) I przypominam że masz niewykorzystany temat rolkarzy na zakręcie:-) raFAUL! (2010-05-05,12:26): Myślę, że na "zakwasy" lepiej działa chłodząca. Dzięki składnikom takim jak eukaliptus i mięta po użyciu mam wrażenie odświeżenia i lekkości. Rozgrzewająca za to lepiej mi podchodzi przy przewlekłym bólu jako znieczulacz.
|