|
METRYKA WATKU DYSKUSYJNEGO | Dyscyplina | | Status | Wątek aktywny ogólnodostępny | Wątek założył | yaca68 (2006-11-09) | Ostatnio komentował | czytelnik (2006-12-13) | Aktywnosc | Komentowano 7 razy, czytano 263 razy | Lokalizacja | | POWRÓT DO LISTY WĄTKÓW DYSKUSYJNYCH
| | | | |
| 2006-11-09, 07:48 Powerade - maksimum satysfakcji, minimum zmęczenia
Tjaaa,wszystko pięknie,ładnie,kolorowo....
W tym artykule brakuje mi tylko informacji,czym słodzony jest powerade.
Substancja słodząca, to ASPARTAM.Wystarczy wpisać w dowolnej wyszukiwarce "aspartam" i można dowiedzieć się czegoś więcej o tej truciznie,
np.http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3075657.html |
| | | | | |
ANONIM
(Marcin 70) | 2006-11-09, 09:31
2006-11-09, 07:48 - yaca68 napisał/-a:
Tjaaa,wszystko pięknie,ładnie,kolorowo....
W tym artykule brakuje mi tylko informacji,czym słodzony jest powerade.
Substancja słodząca, to ASPARTAM.Wystarczy wpisać w dowolnej wyszukiwarce "aspartam" i można dowiedzieć się czegoś więcej o tej truciznie,
np.http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3075657.html |
ja zastanawiam się nad czym innym. dlaczego nie dosłodzono cukrem (fru, glu czy jakąś inną "ktozą" czy "kozą") Dlaczego? Jaką rolę poza "słodzikiem" pełni aspartam? I po co go tam wstawiono? Nie mogę znaleźć tej informacji. W artykule (o izo) w Bieganiu, też nie było... Może ktoś z Was zna się bardziej na tego typu chemii. |
| | | | |
| | | | | |
| 2006-11-10, 11:06 Może autor artukułu...
2006-11-09, 09:31 - Marcin 70 napisał/-a:
ja zastanawiam się nad czym innym. dlaczego nie dosłodzono cukrem (fru, glu czy jakąś inną "ktozą" czy "kozą") Dlaczego? Jaką rolę poza "słodzikiem" pełni aspartam? I po co go tam wstawiono? Nie mogę znaleźć tej informacji. W artykule (o izo) w Bieganiu, też nie było... Może ktoś z Was zna się bardziej na tego typu chemii. |
Jak rozumiem autor jest jakoś związany z firmą, więc może odpowie.
Zaletą Powerade, jest to, że sponsoruje wiele imprez nie tylko biegowych, ale też kolarskich. Niestety również moim zdaniem Powerade jako napój dla sportowców ze względu na ASPARTAM się nie nadaje (zresztą moim zdaniem całkowicie dyskwalifikuje ten napój). Nie da się jednak ukryć, że używanie ASPARTAMu przybiera farmę epidemii. Dla przykładu większość witamin musujących jest tym słodzona.
Jeżeli miałbym się pokusić o własną odpowiedź, to jest to związane z manią dosładzania wszystkiego (softdrinki, płatki śniadaniowe, jogurty, ...), a że cukier jest kaloryczny a ludzie coraz grubsi to używa się aspartamu - ale żeby w napoju dla sportowców?
|
| | | | | |
| 2006-11-10, 23:37 moje 3 grosze ...
2006-11-09, 09:31 - Marcin 70 napisał/-a:
ja zastanawiam się nad czym innym. dlaczego nie dosłodzono cukrem (fru, glu czy jakąś inną "ktozą" czy "kozą") Dlaczego? Jaką rolę poza "słodzikiem" pełni aspartam? I po co go tam wstawiono? Nie mogę znaleźć tej informacji. W artykule (o izo) w Bieganiu, też nie było... Może ktoś z Was zna się bardziej na tego typu chemii. |
wydaje mi sie ze to także fala lub mania by spozywane napoje lub produkty były małokaloryczne - społeczenstwo jest obżarte (szczególnie w USA-choć tam sie z tym nie kryją-:) i patrzy coraz częściej ile kalorii spożywa- dodatkowo rosnie w zastraszającym tempie liczba osób mających cukrzyce (jedna z najważniejszych chorób cywilizacyjnych) .. Ci to w ogóle patrza na cukry i kalerie, wymienniki itd czyli na to co jedza
Gdzieś mi swiata myśl ze slodzenie glukoza lub innymi dwucukrami zawierajacymi glukozę (sacharoza) powoduje spory wyrzut insuliny. Tzn jemy taki baton z sacharozą - trawiony jest ten dwucukier do glukozy- ona stumuluje trzustkę do wyrzutu insuliny a ta .... zaś powoduje że ok połowa glukozy szybko trafia do tkanek a połowa zamienia sie w glikogen i ...szybko poziom glukozy spada ,,,, w jemy przeciez po to by było jej sporo i długo we krwi - stad tez kiedyś wyczytałem ze lepsze jest spozywanie np. fruktozy- ona w małym stopniu wpływa na wyrzut insliny i ten spadek po spozyciu - ale nie wiem czy to jest ten trop Marcinie którego szukasz ... moze tu trzeba madrzejszej glowy - moze Darek Sidorek coś dopowie -:) |
| | | | | |
| 2006-11-12, 21:00
| | | | | |
| 2006-11-24, 13:54
2006-11-12, 21:00 - Bliźniak napisał/-a:
heh autor zaniemowił :) |
...zbiera dowody aby udowodnić co jest the best!!!!...a może myśli jak namieszać pierwszemu co napisał o Aspartamie?....
...Jaca...uważaj na Powerejdy!
..ja tam uważam że MIODZIO jest najzdrowszeee.... |
| | | | | |
ANONIM
(czytelnik) | 2006-12-13, 22:02 może to trochę wyjaśni?
Aspartam i Internet
Podany niżej list pojawił się dnia 3 lipca 1999 roku w "The Lancet". Podajemy go za zgodą wydawcy tego czasopisma.
Szanowny Panie! Pacjenci naszej kliniki diabetologicznej obawiają się informacji pochodzących z Internetu, a dotyczących wpływu sztucznego słodziku aspartam na różne zachorowania. Udało nam się odnaleźć ponad 6 000 stron internetowych dotyczących aspartamu. Setki z nich zawierają informacje, że jest on między innymi przyczyną stwardnienia rozsianego, toczeń rumieniowaty, wojskowego syndromu Zatoki Perskiej (Gulf War Syndrome), syndromu zmęczenia chronicznego, nowotworów mózgu i cukrzycy. W rzeczywistości wszystkie te informacje są anonimowe, a w dodatku nie są potwierdzone wynikami badań - nie można więc uznać tych danych za możliwe do zaakceptowania przez naukę.
Aspartam, dipeptyd złożony z kwasu asparaginowego połączonego metyloesterowym wiązaniem, nie jest bezpośrednio absorbowany, lecz kompletnie hydrolizowany w jelitach, w wyniku czego powstają dwa podstawowe aminokwasy i metanol. Przeciwnicy aspartamu uznają, że uwolnione w ten sposób związki - fenyloalanina oraz metanol - są niebezpieczne. Wszyscy oni utrzymują ponadto, że metanol jest w stanie przetransformować się w formaldehyd, a następnie w kwas metanowy i w ten sposób spowodować kwasicę metaboliczną oraz skutki neurotoksyczne.
Podczas gdy efektem spożycia 330 ml napoju słodzonego aspartamem będzie wytworzenie 20 mg metanolu, konsumpcja identycznej ilości soku owocowego doprowadzi do wyprodukowania 40 mg metanolu, natomiast wypicie napoju alkoholowego - około 60 - 100 mg. Zawartość ekstraktu fenyloalaniny w puszce dietetycznego napoju bezalkoholowego wynosi około 100 mg, Dla porównania ilość tego samego związku jest równa 300 mg w jajku, 500 mg w szklance mleka i 900 mg w dużym hamburgerze (1). Dlatego właśnie ilość fenyloalaniny lub metanolu wytworzonego na skutek spożycia aspartamu jest niewielka w porównaniu z analogicznymi wartościami wynikającymi z konsumpcji innych artykułów żywnościowych. Podczas prac klinicznych nie zdobyto żadnych przekonujących dowodów na toksyczny wpływ oraz przyrost skupień plazmatycznych metanolu, kwasu metanowego lub fenyloalaniny - przy dziennym zużyciu 50 mg aspartamu na kg masy ciała (co jest równe 17 puszkom napoju dietetycznego dziennie na dorosłego człowieka, ważącego 70kg) (1, 2).
W kampanii przeciwko aspartamowi starano się udowodnić, że jest on powodem tych zachorowań, którymi szczególnie jest zainteresowana opinia publiczna. Podkreślanie faktu, że aspartam jest sztucznie wyprodukowanym środkiem chemicznym, pseudonaukowe argumenty i selektywnie podawane wiadomości prowadziły do kłamliwych uproszczeń. Wspaniałe nazwy dla stron WWW (na przykład aspartamekills.com - "aspartam zabija") przyciągają uwagę użytkowników sieci. Z tego powodu dezinformacja rozszerza się również za pośrednictwem grup dyskusyjnych i list e-mailowych.
Ludzie szukają w sieci zagadnień z zakresu medycyny z różnych powodów, a zarazem wielu użytkowników uważa źródła online za wiarygodne i sprawdzone. Zadaniem lekarzy jest takie informowanie pacjentów, aby zostali oni stałymi odbiorcami oferowanych im rzetelnych i sprawdzonych wiadomości.
Anthony Zehetner, Mark McLean
Oddzial Endokrynologii, Westmead Hospital,
Sydney NSW 2145, Australia |
|
|
|
| |
|