|
| nowDeeS Dariusz Sidor Wrocław Sidor Team Polska
Ostatnio zalogowany 2023-05-01,14:20
|
|
| Przeczytano: 681/153189 razy (od 2022-07-30)
ARTYKUŁ | | | | |
|
Ciasto jogurtowe | Autor: Dariusz Sidor | Data : 2010-12-07 | Wczoraj, w dzień roznoszenia prezentów przez Św. Mikołaja lub Gwiazdora, lub Dziadka Mroza, lub kogokolwiek innego przygotowałem dla Was prosty, szybki i łatwy przepis na ciasto dla sportowców.
Nie ma w nim tłustych i przesłodzonych kremów, po których nawet czterogodzinny trening nie wystarczy by spalić spożyte kalorie, a ciężkość żołądka skutecznie uniemożliwia osiągnięcie zadowolenia z wysiłku, ale za to jest olbrzymie pole do popisu, gdyż przepis jest bardzo modyfikowalny i może stanowić wspaniałą bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych. Należy zarezerwować sobie pięć minut na przyrządzanie i 30 na pieczenie. Szybko? Szybko! Wspominałem, że będzie szybko, a czytając dalej przekonacie się, że i łatwo.
Do rzeczy, czyli przygotowujemy składniki:
- jogurt (co rozumie się samo przez się, gdyż ciasto jogurtowe powinno zawierać jogurt; wykorzystałem jogurt naturalny, a na opakowaniu producent podał wagę: 370 g, jest to duży kubek jogurtu),
- mąka (użyłem tortowej),
- olej (w domu był kujawski),
- cukier (choć trochę),
- cukier waniliowy (dla smaku)
- proszek do pieczenia,
- jaja sztuk 3 (duże) lub 4 (małe).
Razem 7 rodzajów składników w wersji podstawowej. Kolejną zaletą są proporcje składników. Jak przerzucimy jogurt z kubka do miski, to mamy miarkę na pozostałe produkty - puste opakowanie po jogurcie, czyli kubek! I tak:
- wsypujemy do drugiej miski 3 kubki mąki
- 1/2 kubka cukru (spragnieni kalorii mogą dać aż do trzech kubków, przesyceni kaloriami mogą dać mniej, ale mniej niż pół kubka nie warto)
- proszek do pieczenia - 2 do 3 łyżeczek
- cukier waniliowy - jeden
I całość mieszamy!
Wbrew pozorom jest to bardzo ważny punkt przygotowań - wymieszać wszystkie sypkie składniki. Do tego wlewamy jogurt (cały jeden kubek), wbijamy jaja (3 lub 4), i wyrabiając stopniowo dolewamy olej (maksymalnie 1 kubek) by uzyskać jednolitą, gęstą masę.
Wyrabianie też jest bardzo łatwe. Ja skorzystałem ze zwykłej łyżki i siły ramienia, nawet nie warto było miksera wyciągać. Ciasto wylewa się na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, ładnie rozprowadza i wkłada do piekarnika - 30 minut, 180 stopni. Po tym czasie (lub wcześniej) przeprowadzamy próbę z wbijaniem patyczka - jest suchy, to znaczy ciasto jest upieczone.
Można już jeść przestudzone, ale ciepłe - smakuje wybornie. Łasuchy mogą dodawać do ciasta bakalie, posypywać cukrem pudrem, polewać miodem, smarować konfiturą, etc. Sportowcy dbający o wagę nie uczynią tego, ale i tak dostarczą sporą porcję węglowodanów, kalorii i wysokich indeksów glikemicznych. Co można sobie policzyć i posprawdzać czekając na ciasto.
Mikołajkowe SMACZNEGO!
p.s.
Ciasto może być używane zarówno przed treningiem, jak i po :)
WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIECIE NA STRONIE DARKA SIDORA KLIKAJĄC TUTAJ
|
| | Autor: ewamonika, 2010-12-08, 10:42 napisał/-a: donoszę, że ciasto jest wyborne! wczoraj w godzinach wieczornych wyprodukowałam wraz z ewcią młodszą, przestrzegam jednak przed fragmentem dotyczącym użycia ramienia- wysiadło mi i ramię i mikser :)) iron man to ja nie jestem, ale ciacho pycha polecam! smacznego! zaraz machnę kawusię i praca jak marzenie... | | | Autor: Marecki, 2010-12-08, 21:23 napisał/-a: Trochę brakuje takiego miejsca w necie, w którym byłyby przepisy kucharskie dla sportowców np.biegaczy.
Może polecicie jakąś książkę lub stronę internetową z przepisami?
Ja np. szukałem przepisu na batoniki energetyczne (nie mam na myśli batoników musli) i niestety nie znalazłem. Zamiaste tego zacząłem na treningach w upały zajadać krówki.
| | | Autor: Martix, 2010-12-08, 21:39 napisał/-a: Jedyne ciasto które robię samodzielnie to serniki na zimno. Kupuję proszek załóżmy z Delecty, dodaję mleka i ewentualnie serki homogenizowane, mieszam to wszystko z kawałkami czekolady i zalewam galaretką z owocami. To jest pyszne! | | | Autor: agawa71, 2010-12-08, 21:42 napisał/-a: Też brakuje mi takich wątków. Ostatnio chodzi mi po głowie potrawa z krewetek i tofu :))) | | | Autor: zbig, 2010-12-08, 23:22 napisał/-a: Prawdziwi sportowcy nie jedzą ciasta! :) | | | Autor: cyberka, 2010-12-09, 08:42 napisał/-a: Ja zamiast mąki używam płatki owsiane. Dodaje je w calosci lub namoczone i miksuje blenderem. Efekt taki sam bo świetnie zastępują mąke ale ma mniejszy Index Glikemiczny oraz zawsze to węglowodany złożone a nie proste, no i jeszcze błonnik :-) | | | Autor: tdrapella, 2010-12-09, 23:00 napisał/-a: Prawdziwi sportowcy połykają je nawet bez gryzienia ;) | | | Autor: tatamak, 2010-12-10, 12:39 napisał/-a: Poprosiłem żonę i zrobiła je z córką. Nawet dobre :-). Oliwy i cukru dały jednak mniej. | | | Autor: sarenka68, 2010-12-12, 18:23 napisał/-a: Polecam ulepszoną wersję ciasta jogurtowego. Jest to ciasto od dawna przeze mnie uwielbiane, a to dlatego, że wszystkie składniki wrzucam do jednej miski, kolejność nie istotna i mieszam ręcznie łyżką(żadnego miksowania!). Na wierzch daję owoce i posypuję dużą ilością kruszonki (8 dkg margaryny, po 10 dkg cukru i mąki - ja robię to x 1,5), piekę ok. 45 min. w temperaturze 180-200.Dzisiaj po ciężkim treningu czyli "śliskim" krosie objadamy się ciastem jogurtowym z jagodami mniam mniam :) A co tam kalorie i tak to wybiegamy. Foto ciasta w mojej galerii :) - to dla niedowiarków!! | | | Autor: Martix, 2010-12-12, 21:08 napisał/-a: W święta też nie jesz? | |
|
| |
|