2015-11-05
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| przepis na chleb (czytano: 1247 razy)
Wielu z nas zwraca uwagę na to co je i stawia na własnoręcznie przygotowywane produkty, w tym chleb.
Niektórzy - w tym ja - dodatkowo musz± ze względów zdrowotnych ograniczać spożycie pszenicy.
Dlatego chciałam się podzielić sprawdzonym przepisem na chleb składaj±cy się z samych ziaren, bez żadnej m±ki i dziwnych dodatków, który może być ciekaw± alternatyw± dla tradycyjnego pieczywa.
Recepturę odtworzyłam na podstawie składu gotowej mieszanki ziaren i sprawdziłam, że można zrobić j± samemu, a przy okazji wzbogacić o ulubione dodatki.
Całe przygotowanie "ciasta" na chleb to zaledwie kilka minut. Nie może się nie udać :)
Na foremkę o długo¶ci 25,5 cm potrzebujemy (wersja podstawowa):
90 g pestek dyni
90 g sezamu
200g siemienia lnianego
200g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
4 jajka
60 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do przygotowanej foremki (ja wykładam papierem do pieczenia) i pieczemy ok 65-70 min w temperaturze 160 - 170 stopni (czas i temperatura zależ± od piekarnika).
Ja dodatkowo dodałam 3 łyżki chia. Na przyszło¶ć będę eksperymentować z dodatkami orzechów i ziół.
Chleb jest smaczny i się nie kruszy. Choć na puszysto¶ć nie liczcie, w końcu to same ziarna :)
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu Truskawa (2015-11-05,13:49): Oooo, przypomniała¶. Mam bardzo podobny przepis, tylko jeszcze nigdy go nie wypróbowałam. Zrobię dzisiaj. :) ultramaratonka (2015-11-05,14:38): Iza, zrób koniecznie i pochwal się jak wyszło :)
|