2014-10-09
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Kawa zbożowa – smaczna alternatywa dla tradycyjnej kawy. (czytano: 1105 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: https://www.facebook.com/pages/Runner-25/1501266773421829
Zbożowa kawa, czyli czar wspomnień z dzieciństwa. Jest duża szansa, że po tym artykule wielu z Was postanowi wrócić do tego napoju
Ponieważ jest bogactwem: witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Dodatkowo jest pożywna, niskokaloryczna, zmniejsza uczucie głodu, dostarcza niezbędnych składników i poprawia przemianę materii.
Kawa zbożowa tak naprawdę ma niewiele wspólnego z prawdziwą kawą. Wytwarza się ją z wysuszonego, wodnego wyciągu prażonych ziaren zbóż - jęczmienia, żyta oraz korzeni cykorii i buraka cukrowego. Ziarna zbóż zawierają duże ilości skrobi oraz białka. Dostarczają organizmowi fosfor, potas oraz magnez. Korzenie cykorii mają w swoim składzie m.in.: substancje goryczkowe, fenolokwasy, fitoterpeny oraz inulinę.
Do najważniejszych zalet kawy zbożowej zaliczamy:
cykorię –zawarte w niej związki goryczki intensywnie przyspieszają trawienie i regulują pracę jelit;
błonnik – obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawia perystaltykę jelit, wzmaga uczucie sytości, wspomaga profilaktykę nowotworową;
magnez - usprawnia przekaz impulsów elektrycznych, chroni układ nerwowy, podnosi odporność na stres;
witaminy z grupy B – wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, korzystnie wpływają na włosy i skórę, wit. B6 zwiększa wchłanianie magnezu;
inulinę - naturalny prebiotyk, wspomagający wchłanianie wapnia i działanie korzystnych bakterii pokarmowych (m.in. Lactobaccillus i Bifidobacterium);
polifenole – przeciwutleniacze intensywnie neutralizujące wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia skóry;
białka i węglowodany złożone – składniki zawarte w zbożach są cennym źródłem energii i powodują, że mimo stosunkowo małej kaloryczności, kawa zbożowa daje nam uczucie sytości.
Kawa zbożowa, a może jednak tradycyjna??
Sam pije kawę tradycyjnie parzoną i nie zamierzam z niej całkowicie rezygnować. Ale warto pamiętać, że:
- wypłukuje magnez z organizmu,
- podnosi ciśnienie krwi,
- podnosi poziom cukru i tłuszczu we krwi,
- zmusza trzustkę do zwiększonej produkcji insuliny ( przyczyna zakwaszenia żołądka ).
Kawa zbożowo nie tylko pomaga niwelować braki magnezu i witamin. Ale polecana jest właśnie osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe, zaburzenia trawienia i odchudzającym się. Dodatkowo niska cena za opakowanie sprawia, że warto spróbować wrócić do smaku dzieciństwa
Smacznego!
http://gorskiebiegi.pl/index.php/aktualnosci/148-kawa-zbozowa-dobre-bo-zdrowe.html
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu domcab (2014-10-15,10:04): Dzięki za ciekawy wpis :) Wreszcie wiem co w tej kawie siedzi :)
Niestety praca w korpo zamieniła mnie w kawoholika, ale już wychodzę z nałogu i pijam inkę :)
|