Jestes
niezalogowany
ZALOGUJ

 

nowDeeS
Dariusz Sidor
Wrocław
Sidor Team Polska

Ostatnio zalogowany
2023-05-01,14:20
Przeczytano: 532/602915 razy (od 2022-07-30)

 ARTYKUŁ 
Srednia ocen:0/0

Twoja ocena:brak


Ciasto drożdżowe modyfikowane
Autor: Dariusz Sidor
Data : 2014-05-28

Dieta, a przez to słowo rozumiem pojęcia właściwego, odpowiedniego, zróżnicowanego i smacznego odżywiania się przez sportowców, (a nie "dieta" jako narzucone restrykcje, choć sportowcy unikają niezdrowych pokarmów; ale cóż to za restrykcja - nikt rozsądny nie je odpadów) jest ważnym elementem procesu treningowego. Tym ważniejszym, im wyższy poziom i to mierzony zarówno czasem, jak i miejscem (ma to znacznie dla starszych sportowców, którzy święcą triumfy w kategoriach wiekowych).

Dlatego chciałbym zaproponować "sportowe" ciasto drożdżowe, które może stanowić wspaniałą bazę do dalszego przygotowania posiłku/przekąski zarówno na słodko, jak i na słono!

Stąd tytułowa nazwa "ciasto drożdżowe modyfikowane".



Modyfikacje dotyczą:
- mleka
- tłuszczu
- cukru

Nie będzie to ciasto drożdżowe bez drożdży.
Nie będzie to ciasto gluten-free.

Ale za to będzie to ciasto drożdżowe, zwane popularnie drożdżówką.

Zaczynamy!

Składniki (ciasto wypełnia blaszkę 26 x 36 cm):


- 3,5 szklanki mąki
- 4 jaja
- 5 dkg drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy
- 0,5 szklanki cukru (lub mniej!)

Przygotowanie:

do miski wsyp wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sól i dokładnie wymieszaj
dodaj oliwę i jaja rozrób drożdże z wodą i odrobiną cukru, i dolej do miski
dolej pozostałą wodę wymieszaj zostaw do wyrośnięcia przełóż na blachę (formę) włóż do nagrzanego piekarnika.


W trakcie pkt. 2 - na wymieszane suche produkty zostały wbite jaja


Po dodaniu rozrobionych drożdży, wody, oliwy


Po wyrośnięciu (1)


Po wyrośnięciu (2)

Pieczenie ciasta:
z moich obserwacji i doświadczeń wynika, że potrzebna temperatura jest niższa niż przy tradycyjnej drożdżówce i wynosi ok. 160 stopni, a czas też jest nieco krótszy i wynosi ok.25-30 minut.

Pierwsza porcja została odkrojona

Po przestygnięciu "drożdżówka modyfikowana" nadaje się do jedzenia.

Sama jak i z przeróżnymi dodatkami. Dodatkami słodkimi - dżemy, konfitury, rodzynki, banany, etc., jak i słonymi - można porcję placka przekroić w poprzek i zrobić kanapkę z mięsem, serem, jajem, itp., a przede wszystkim z solą (sportowcy muszą jakoś uzupełniać sód).



Na słodko, jak i na słono smakuje wybornie!

Smacznego!

Strona internetowa Dariusza Sidora - autora tekstu.



Komentarze czytelników - brakskomentuj materiał



















 Ostatnio zalogowani
uro69
15:14
chris_cros
14:54
martinn1980
14:52
BOP55
14:39
Jurek z Jasła
14:34
Jaszczurek
13:55
VaderSWDN
13:31
kostekmar
13:30
biegacz54
13:18
Tyberiusz
13:12
gpnowak
12:54
Leno
11:40
marynarz
11:33
ProjektMaratonEuropaplus
11:25
StaryCop
10:58
Bartu¶
10:34
|    Redakcja     |     Reklama     |     Regulamin     |