2013-03-11
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| BANANY - ANALIZA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH (czytano: 4411 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: http://www.konkeeboards.pl/PL/running_blog/wiecej/123.html
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego banany zrobiły taką karierę wśród sportowców ? Dlaczego podczas maratonów poza punktami z wodą i izotonikami podają nam banany ? No i dlaczego Małysz zjadał banany na potęgę ?
Odpowiedz na te pytania, kryje się we wnetrzu owocu, a właściwie w ilości i jakości składników odżywczych, które nam oferuje. Banany są nieprawdopodobnie bogatym źródłem węglowodanów, które są głównym składnikiem paliwa biegaczy, w szczególności tych długodystansowych. Dlatego też każdy przypadkowo zapytany biegacz, o jego ulubiony owoc, odpowiada bez namysłu ..... banan.
Ale do rzeczy - miała być analiza, wiec proszę:
Zawartość składników odżywczych w 100 g miąższu banana:
- wartość energetyczna - od 81 do 103 kcal
- węglowodany - od 19 do 23,5 gramów. Zawartość węglowodanów trawionych przez układ pokarmowy człowieka jest znacznie większa w bananach niż w innych owocach. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartość owych cukrów jest źródłem słodkiego smaku dojrzałych bananów.
- woda - ok. 73,5 gramów.
- błonnik - ok. 2 gramów. W porównaniu z ilością błonnika zawartego w zbożach, jego ilość znajdująca się w bananach jest niewielka, jednakże ma ona istotne znaczenie dla organizmu człowieka. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (mimo ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Wchłaniamy o 5 gramów więcej błonnika zjadając dwa małe banany (ok. 250 gramów) niż jedząc np. 100 gramów orzechów. Wg najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (choroba wieńcowa), a w konsekwencji - zawału mięśnia sercowego.
- tłuszcze - od 0,2 do 0,4 grama. Banany, podobnie jak inne owoce, zawierają bardzo mało tłuszczu. Natomiast znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych, co jest niezmiernie istotne dla naszego zdrowia - stosunek 2:1 redukuje poziom cholesterolu.
- białko - od 1,15 do 1,3 grama. Owoce z reguły zawierają śladowe ilości białka, jednakże w bananach jest go stosunkowo dużo. Dietetycy uważają, że więcej niż połowa potrzebnej człowiekowi dziennej racji białka powinna być dostarczana w postaci białka roślinnego, a składające się z ośmiu podstawowych aminokwasów koniecznych do budowy komórek naszego ciała „białko bananowe” ma tutaj fundamentalne znaczenie, gdyż zawiera tryptofan, o którym niżej.
- witaminy - banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu.
- witamina B1 - ok. 0,07mg.
- witamina B2 - ok. 0,08 mg
- niacyna - ok. 0,7 mg
- witamina C - ok. 17 mg
- substancje mineralne - żółta skórka bananów kryje wiele minerałów i pierwiastków śladowych. Niektóre z nich działając w pewnych związkach mają zbawienny wpływ na nasz organizm jak np. potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Ilość potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną jest bardzo wysoka (393 mg na 100 gramów) a ilości magnezu, wzmacniającego mięśnie i niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu również nie są małe (36 mg). Ponadto banany zawierają pierwiastki śladowe takie jak miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
- wapń - ok. 11 mg
- fosfor - ok. 28 mg
- żelazo - ok. 0,6 mg
- sód - ok. 29 mg
- beta-karoten - ok. 300 μg
- aminokwas - tryptofan - aminokwas wchodzący m.in. w skład serotoniny.
Jak się okazuje, banany dzięki obecności tryptofanu mają bardzo pozytywny wpływ na nastrój. Serotonina należy do tzw. hormonów szczęścia. Podnosi odporność naszego organizmu oraz redukuje poziom stężenia Kortyzolu - wytwarzanego w sytuacjach stresujących.
Biorąc pod uwagę całą powyższą listę, trudno się dziwić, że banany na stałe zagościły w świecie biegaczy. Zawartość wartości odżywczych tego owocu jest tak duża, że inne owoce mogą mu jedynie tego pozazdrościć.
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu |