2014-10-03
Dostęp do wpisu:
Publiczny
| Mała czarna – czyli kofeina jako element diety sportowca. (czytano: 3111 razy)
PATRZ TAKŻE LINK: https://www.facebook.com/pages/Runner-25/1501266773421829
Czy dostarczanie organizmowi kofeiny może wpłynąć na poprawę osiąganych wyników sportowych?
Według naukowców z Uniwersytetu Georgia tak!
Test przeprowadzany na sportowcach, którym podczas wysiłku podawano kofeinę, Wykazał że może ona zapobiegać lub odsuwać w czasie ból mięśni, wywołany ich eksploatacją. Dodatkowo zaobserwowano, że lepsze efekty notowały osoby, które korzystały z suplementacji kofeiną tylko podczas zawodów. Natomiast naukowcy z Instytutu Sportu w Cambrze wykazali, działania kofeiny na redukowanie masy ciała. Dzieje się tak za sprawą podniesienia tętna do takiego poziomu, że organizm jako główne źródło energii wykorzystuje tłuszcze. Ponadto ich badania również dowiodły wpływ kofeiny na późniejsze odczuwanie zmęczenia i bólu mięśni.
Ostatnim badaniem na które udało mi się trafić, był test przeprowadzony na triatlonistach. Podzielono ich na dwie grupy i podano czterem próbą wysiłkowym (bieg na bieżni). Dwie próby wykonywali bez suplementacji. Natomiast 60 minut przed dwoma kolejnymi próbami podano im kapsułki zawierający roztwór kofeiny (3mg/kg masy ciała), bądź placebo.
Zawodnicy, którzy otrzymali tabletki z kofeiną zwiększyli moc o niemal 8% w porównaniu do osób, które dostały placebo. Oczywiście druga grupa testowanych triatlonistów, również odnotowała wzrost mocy o około 2,8% ( efekt placebo ). Kofeina wpływa na zwiększenie dostępności glukozy, jest ona substratem do syntezy glikogenu. Dzięki czemu mamy więcej przysłowiowego "paliwa".
Warto pamiętać, że zbyt duże dawki kofeiny obciążają nasze serce. Mogą prowadzić do bezsenności, drżenia rąk czy w przypadku kawy do szukania toalety podczas treningu
Osobiście uważam że mała czarna nikomu nie zaszkodzi. Fakt, że najlepszej jakości kofeina jest ta zawarta w kapsułkach, jednak nie smakuje tak dobrze jak kawa
Źródło:
The American College of Sports Medicine
Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicyDodaj komentarz do wpisu henryko48 (2014-10-04,16:59): Kawa w za dużych ilościach wypłukuje magnez i potas,piłem dużo kawy,miałem podwyższony cholesterol,przeszedłem na kawę zbożową i teraz jest ok. Runner 2.5 (2014-10-04,17:40): Masz rację, osobiście też preferuje kawę zbożową oraz yerba mate. Ale o tym w następnych postach ;-) Małą czarną pije od czasu do czasu. Zastanawiałem się natomiast nad kofeiną. delfador (2014-10-04,18:16): Jak to nikomu nie zaszkodzi ... jak po kofeinie ma się żelazo przyswoić? kofeina daje efekt pozytywny na krótko, w dłuższym okresie poziom hemoglobiny we krwi się zmniejsza co nas zwalnia bardziej niż kofeina przyspiesza. Runner 2.5 (2014-10-04,19:32): Tak jak wspominałem w poście powyżej, sam osobiście czarną kawę pije umiarkowanie, a tak bazuje na kawie zbożowej. Kawa pita w nadmiarze może wpływać negatywnie ale w rozsądnych ilościach na pewno nie zaszkodzi (stwierdzam to na podstawie badań krwi). paulo (2014-10-06,09:09): to jest jedyna moja używka którą uwielbiam :)
|