Jestes
niezalogowany
ZALOGUJ

 

  WIZYTÓWKA   GALERIA   PRZYJAC. [3]   BLOG   STARTY   KIBIC 
 
Run with Konkee
Pamiętnik internetowy
Run with Konkee

Piotr Konkel
Urodzony: 1988-11-19
Miejsce zamieszkania: Gdynia
4 / 12


2013-03-12

Dostęp do
wpisu:

Publiczny
MIÓD - PALIWO ANTYCZNYCH SPORTOWCÓW (czytano: 2773 razy)

PATRZ TAKŻE LINK: http://www.konkeeboards.pl/PL/running_blog/wiecej/124.html

 

Miód - jako produkt całkowicie naturalny, będący jednym z najlepszych źródeł cukrów łatwo przyswajalnych przez nasz organizmy, wciąż wydaje się być nieodkryty bądź traktowany po macoszemu. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że miód w starożytnej Grecji był traktowany przez zawodników jako jedno z najlepszych źródeł energii.

Skoro mowa o naturalności tego specyfiku, kilka faktów: miód składa się głównie z naturalnych cukrów (80%), wody (18%), składników mineralnych, witamin, białek oraz pyłków (sumarycznie 2%). Miody jak wiemy wytwarzane są na całym świecie, a ich różnorodność smakowa jest tak wielka jak różnorodność kwiatów na naszym globie.

Wartości odżywcze:

Po przeprowadzonych badaniach na Uniwersytecie Memphis okazało się, że miód jest jednym z najbardziej efektywnych form węglowodanowych jakie należy spożywać przed i w trakcie wysiłku fizycznego. Dalsze badania odkryły, że miód, dzięki dużej zawartości cukrów, działa lepiej niżeli glukoza dostarczana naszemu organizmowi w formie komercyjnych żeli energetycznych. Relacja miodu do napojów izotonicznych jest podobna. Zawartość węglowodanów w obu produktach jest zbliżona, jednakże w napojach izotonicznych znajdują się spore ilości sztucznych konserwantów, których oczywiście próżno nam szukać w miodzie. Co ciekawe miód przechowywany w temperaturze od 6 do 10 C nadaje się do spożycia przez okres kilku do kilkunastu lat. Mówi się, że okres ważności miodu może dochodzić nawet do 23 lat !

Mając to na względzie jasnym jest, że miód jest dobrym źródłem energii dla biegaczy długodystansowych. W rzeczywistości można go traktować w taki sam sposób jak żele węglowodanowe. Czas przyswojenia wartości odżywczych miodu od momentu konsumpcji, do momentu dostarczenia ich do mięśni wynosi około 15 min. Aby utrzymać w organizmie odpowiednie zapasy glikogenu podczas biegów długodystansowych, biegacze dostarczają swojemu organizmowi 30-50 g węglowodanów na godzinę. Dla porównania łyżka miodu zawiera 17 g węglowodanów, tak więc dwie do trzech łyżek miodu stanowią równowartość jednego żelu węglowodanowego.

Aspekt zdrowotny:

Naturalny miód wykazuje pewne własności lecznicze. Jako lek był stosowany już tysiące lat temu. Pierwsze informacje dotyczące stosowania miodu pochodzą sprzed 4 tysięcy lat. Właściwości lecznicze miodów były dobrze znane przez starożytnych Egipcjan, Greków oraz Rzymian. W medycynie ludowej wszystkich narodów miód jest znany i używany od bardzo dawna. Zarówno recepty jak i przepisy na leki zawierające miód przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Spożywanie miodu wpływa dodatnio na pracę serca i poziom hemoglobiny we krwi, ułatwia trawienie oraz działa korzystnie na przewód pokarmowy i drogi oddechowe. W wielu szpitalach stosuje się miód jako środek leczniczy w chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy, a także w leczeniu chorób wątroby, gruźlicy skóry oraz chorób oczu.

Biorąc powyższe pod uwagę, należy bacznie przyjrzeć się swojej diecie i jeśli na liście spożywanych produktów, nie ma jeszcze miodu, to z pewnością należy go wprowadzić, zapoznać się i korzystać z jego dobrodziejstw.

Blog moga komentować wszyscy zalogowani czytelnicy

Dodaj komentarz do wpisu







 Ostatnio zalogowani
bielu72
09:58
anielskooki
09:54
entony52
09:31
benfika
09:22
bobparis
09:10
Zielu
09:09
kostekmar
09:01
marand
09:00
jaro109
08:36
platat
07:07
biegacz54
05:12
Lektor443
03:42
maratonczyk
00:58
Raffaello conti
00:02
gawon
23:51
lordedward
22:57
|    Redakcja     |     Reklama     |     Regulamin     |